Aveti simptome de diabet? Afla acum ce este important de stiut

Persoanele cu diabet de tip 2 nu au, de cele mai multe ori, niciun simptom. Atunci cand apar manifestarile, ele sunt de cele mai mult ori ignorate, deoarece nu par atat de serioase sau grave incat sa fie asociate vreunei boli.

Printre simptomele cel mai des intalnite in cadrul diabetului zaharat de tip 2 sunt:

  • oricare dintre manifestarile diabetului zaharat de tip 1
  • infectii frecvente
  • vedere incetosata
  • vindecarea lenta a ranilor si vanatailor
  • furnicaturi si amorteala prezente la nivelul picioarelor
  • infectii recurente ale pielii, gingiilor si vezicii urinare

Diabetul gestational este o afectiune care debuteaza si este diagnosticata in timpul sarcinii. Principalele simptome ale bolii sunt:

  • senzatie accentuata de foame si sete
  • vedere neclara
  • eliminarea unei cantitati mari de urina
  • oboseala excesiva

Daca respiratia este mai profunda si mai rapida ca de obicei si mai ales daca respiratia miroase a cetona, aveti nevoie de intervenite medicala imediata pentru tratarea cetoacidozei – o complicatie potential mortala a diabetului zaharat de tip 1.

Daca aveti momente frecvente de slabiciune sau senzatie de lesin, ritm cardiac rapid, transpiratie excesiva, va este mereu foame sau sete, sunteti iritati sau somnorosi, este posibil sa aveti simptome de hiperglicemie. Discutati cu un medic si urmati un plan de tratament pentru a trata aceasta afectiune care apare odata cu diabetul zaharat.

Simptomele bolii se instaleaza rapid, in cateva zile sau saptamani si sunt determinate de nivelul crescut al glucozei sanguine. Simptomatologia precoce poate trece ignorata de catre pacient, mai ales daca persoana a avut de curand gripa.
Tabloul clinic la adultii si copiii cu diabet include urmatoarele simptome:
– poliurie (urinari dese), in special in timpul noptii. Unii copii mici care au invatat sa folosesca toaleta incep sa aiba enurezis (sa urineze in pat in timpul somnului)
– sete extrema si gura uscata
– scadere in greutate
– apetit crescut

Dupa punerea diagnosticului de diabet insulino-dependent se inregistreaza fenomenul de remisie tranzitorie (nivelul glicemiei ajunge la valori normale) iar aceasta conduce la o scadere a necesarului de insulina. Acest fenomen numit “luna de miere”, se datoreaza efortului celulelor pancreatice de a tine sub control valoarea glicemiei (celulele pancreatice restante isi amplifica functia secretorie). In timp, celulele pancreatice distruse ireversibil isi epuizeaza functia si astfel se instaleaza boala, pacientul devenind pentru tot restul vietii dependent de administrarea de insulina.
Diabetul poate debuta brusc, printr-o crestere excesiva a glicemiei ce provoaca confuzie pana la coma, numita cetoacidoza inaugurala. CAD este o urgenta medicala si va fi tratata obligatoriu in spital prin administrare intravenoasa de insulina si o monitorizare atenta in sectia de terapie intensiva. Riscul aparitiei comei cetoacidozice este crescut la un pacient cu diabet insulino-dependent si poate apare oricand.
Hiperglicemia persistenta timp indelungat va duce la instalarea complicatiilor tardive ale diabetului caracterizate prin leziuni ireversibiele la nivelul:
– retinei (retinopatie diabetica)
– rinichilor (nefropatie diabetica)
– nervilor periferici (neuropatie diabetica)
– cordului (cu aparitia infarctului miocardic)
– vaselor sanguine (accidente vasculare cerebrale si ale vaselor periferice).
Descoperiti toate informatiile referitoare la simptome diabet direct pe pagina medicala http://www.sfatulmedicului.ro/Diabetul-Zaharat/simptomele-diabetului-zaharat_10955
sursa foto televiziunea-medicala.ro
Distribuie articolul 'Aveti simptome de diabet? Afla acum ce este important de stiut' daca a fost pe placul tau!
About the Author

Pasionat de internet, chestii online, marketing digital, de solutii de optimizare (SEO) si promovare pentru afaceri si magazine virtuale din diverse zone de obiecte de afaceri, dar si de tehnologie, muzica, auto. Si nu numai!

Leave A Response For Aveti simptome de diabet? Afla acum ce este important de stiut