Cum iti cresti copiii pentru a deveni antrepenori?

141241_educatia-copiilorInca de cand copiii mei isi pot aminti, am lucrat de la domiciliu. Uneori trebuie sa le reamintesc ca nu stau acasa si ma joc cu jucariile lor, ori ca mananc bomboane, atunci cand ei sunt la babysitter sau la scoala. De cele mai multe ori inteleg.

Cu cat cresc mai mult, acestia sunt capabili sa inteleaga conversatiile de la cina, pot dezvolta un vocabular de afaceri: impozit, clienti care concediaza clienti, bloguri, podcasturi. Acum am inceput sa fiu bombardata cu intrebari care: “De ce ai clienti si tat are colegi? De ce tati lucreaza intr-un birou si tu lucrezi de acasa?”

La 4 si 6 ani, fiii mei deja observa diferentele dintre angajati si antreprenori. Ma intreb daca vor deveni antreprenori odata cu trecerea timpului. Cu siguranta observa anumite beneficii pe care le pot obtine dintr-un program de munca flexibil. Mama poate sa ii duca si sa ii ia de la autobuz, dimineata si dupa-amiaza, mama poate sa mearga la spectacolele de la scoala, ii ajuta cu scrisul la gradinita, ii duce la doctor, si sta cu ei acasa atunci cand sunt bolnavi.

Sper ca atunci cand acestia cresc sa observe cata munca se depune si ce satisfactii are un antreprenor. Imi doresc ca acestia sa isi petreaca mult mai mult timp facand lucrurile si activitatile care le plac, sa isi petreaca timpul cu familia, si sa petreaca orele de lucru facand ceva cu pasiune.

Asadar cum facem noi, ca antreprenori, sa ii incurajam pe copiii sa o ia pe calea libertatii antreprenoriale?

Lectia de antreprenoriat numarul 1: Roaga-i pe copiii tai sa te ajute in afacerea ta, chiar si copiii mici te pot ajuta cu sarcini de afacere usoare. La 3 sau 4 ani ei pot pune scrisorile in cutia postala. La 5 sau 6 ani te pot ajuta sa cantaresti pachete pe cantarul de acasa, si sa iti spuna greutatea. Copiii mai mari te pot ajuta cu depunerea si onorarea comenzilor, adolescentii pot fi responsabili de raspunsurile oferite clientilor, prin e-mail sau la telefon.

Investesti in educatia lor constant. Recomandam sa investiti in cursuri IT pentru copii astfel incat ei sa deprinda de la o varsta frageda artele programarii.

Lectia de antreprenoriat numarul 2: Incurajeaza copiii sa isi asume riscuri. Nu este vorba de riscuri care sa le poata puna viata in pericol.

De asemenea cuvantul “nu”, nu trebuie sa fie cel mai comun cuvant din vocabularul copilului dumneavoastra. In cazul in care copiii dumneavoastra vor dori sa invete lucruri noi, trebuie lasati sa le incerce chiar daca poate vor esua. Nu conteaza daca copilul tau este cel mai scund din clasa si vrea sa incerce sa joace basket, sau face combinatii culinare ingrozitoare. Lasa-i sa incerce si sa invete pe propria lor piele din experiente.

Nu ati avut niciodata esecuri in afacere? Eu am avut. Aceste esecuri te pot dobori pe moment, dar te vei pune pe picioare rapid. Invata copiii sa faca acelasi lucru, si isi vor dezvolta natural o gandire si un spirit antreprenorial.

Lectia de antreprenoriat numarul 3: Ofera-le copiilor tai o educatie financiara. La timpul potrivit, invatandu-i despre bani le vei dezvolta abilitatile. Explica-le ca angajatii au cam acelasi salariu saptamana de sapatamana, poate cu mici cresteri pana la pensionare. Ca antreprenori ei isi pot controla propriul viitor financiar. Cat de mult si cat de inteligent lucreaza, le va afecta pe termen scurt sau lung castigurile.

Invata-ti copiii despre venitul rezidual. Fie ca este vorba de o fotografie pe care o fac pentru un site de fotografie, sau fie ca scriu o carte care se vinde in 10000 de copiii, ei pot invata ca nu este nevoie sa sa vanda o ora din timpul lor pentru un anumit pret. Ei pot face un lucru o singura data, si pot culege roade de mai multe ori pe parcursul unor ani.

Spune-le copiilor ca exista profit si pierderi in afaceri. Fiecare banut castigat nu inseamna ca poate fi cheltuit. O parte trebuie reinvestiti in afacere, o parte se duc catre taxe, iar alta parte se duce catre salariile angajatilor (acolo unde este nevoie). Aratati-le declaratiile dumneavoastra trimestriale. Explicati-le diferenta dintre venitul brut si cel net. Toate aceste lectii despre bani le vor folosi foarte mult de-a lungul timpului, chiar daca vor alege sa nu fie antreprenori.

Ajuta-I sa se exprime corect asigurandu-le cursuri de logopedie de la o varsta frageda.

In ciuda eforturilor tale, copiii tai ar putea sa devina drone corporative. O sa ii iubiti chiar si asa. Dar daca sunteti ca mine, veti avea mai multa satisfactie daca ei vor prelua controlul asupra propriului lor destin, si vor deveni antreprenori. Asadar, cat sunt tineri, raspundeti-le la intrebari, invatati-i vocabularul, implicati-i in diverse activitati si incurajat-i sa isi asume riscuri corespunzatoare si sa nu le fie teama de esec. Veti fi bucurosi ca ati facut asta.

Distribuie articolul 'Cum iti cresti copiii pentru a deveni antrepenori?' daca a fost pe placul tau!
About the Author

Leave A Response For Cum iti cresti copiii pentru a deveni antrepenori?