Cum să eviți gripa în perioada sarcinii

cum-sa-eviti-gripa-in-perioada-sarciniiSarcina este o perioadă plină de provocări pentru majoritatea femeilor, când corpul lor trece prin schimbări fundamentale și își dezvoltă un nou ritm de funcționare pentru a permite bebelușului să crească în mod corespunzător. Noul echilibru pe care corpul îl găsește face ca funcțiile corpului să se reconfigureze, în așa fel încât să îi furnizeze fătului toate resursele de care acesta are nevoie. De aceea, gripa devine un pericol major pentru femei, generând riscuri majore pentru bunul mers al sarcinii și pentru dezvoltarea corectă a copilului.

Evitarea gripei devine, așadar, extrem de importantă pentru femei când sunt însărcinate, în caz contrar riscând complicații ale sarcinii, care pot dăuna bebelușului. Sistemul imunitar al mamei este mai slăbit, iar în urma acestui lucru virusul gripal are mai multe șanse de a reuși să învingă bariera de protecție a corpului. O asigurare medicală privată, care acoperă costurile consulturilor medicale din timpul sarcinii oferă un instrument util pentru viitoarele mame, cu ajutorul căruia pot preveni situațiile dificile. Gripa poate duce la complicații precum pierderea sarcinii sau naștere prematură. În același timp, copilul se poate naște cu diverse leziuni cerebrale din cauza complicațiilor amplificate de gripă.

Cum recunoști gripa?

Gripa este extrem de întâlnită în sezonul rece, ușurința transmiterii sale cauzând chiar și epidemii. Femeile însărcinate trebuie să facă tot posibilul să se protejeze pentru a evita urmările extrem de neplăcute pe care le poate cauza. Principalele simptome ale gripei sunt:

 • durere de cap
 • durere severă a corpului
 • oboseală extremă
 • tuse
 • strănut
 • nas înfundat
 • dureri în gât

Complicațiile pe care gripa le poate cauza pot fi contracarate prin accesul la servicii medicale de calitate pe care o asigurare de sănătate internațională le oferă. Din cauza riscului crescut pe care femeile însărcinate îl au când sunt expuse la virusul gripal, prevenția reprezintă cel mai bun instrument prin care ele pot primi cea mai bună consiliere medicală. Asigurarea acoperă costurile consultațiilor din timpul sarcinii și permit beneficiarelor să își aleagă clinica sau spitalul unde acestea să fie efectuate și medicul care să preia cazul lor.

Care sunt cele mai eficiente modalități de a te proteja de gripă în perioada sarcinii

 1. Vaccinează-te antigripal – aceasta reprezintă cea mai sigură modalitate prin care o persoană poate evita gripa. Același lucru este valabil și în cazul femeilor însărcinate, iar vaccinul are efecte benefice și asupra copilului, în contextul în care vaccinarea lui este contraindicată în primele șase luni de viață. Din acest motiv, anticorpii produși de mamă în urma vaccinării vor fi transmiși și bebelușului, protejându-l în perioada imediat următoare după naștere. Pentru că nu conține virusul viu, ci microorganisme moarte, vaccinul antigripal nu prezintă niciun pericol pentru mamă sau făt, putând fi făcut în cele mai sigure condiții.
 2. Respectă regulilor de igienă de bază – chiar dacă pare simplu sau chiar banal, aceasta este una dintre cele mai importante și eficiente modalități de a evita gripa. Virusul gripal poate rezista o perioadă semnificativă de timp pe diverse suprafețe, de aceea este extrem de simplu pentru femeile însărcinate să fie expuse. Persoanele contagioase pot transmite gripa cu o zi înainte ca aceasta să devină manifestă, ceea ce înseamnă că persoanele care par sănătoase pot fi totuși o sursă a virusului. Spălarea mâinilor cât mai des, cu apă caldă și săpun, atât dosul palmelor cât și fața, dar și sub unghii, pentru cel puțin 20 de secunde, scade considerabil șansele de îmbolnăvire.
 3. Evită zonelor aglomerate – virusul gripal se transmite mai ales prin aer, strănut sau tuse, și de aceea zonele aglomerate sunt considerate cele mai favorabile transmiterii acestuia. Mall-urile, supermarketurile sau orice alte locații sau zone intens circulate cresc riscul de îmbolnăvire în sezonul rece.
 4. Nu îți atinge fața – virusul pătrunde în organism mai ales prin contactul cu gura, nasul sau ochii. Astfel, dacă o persoană care nu are mâinile curate își atinge fața, ea favorizează contactul cu virusul.
 5. Mănâncă sănătos – acest sfat este util pentru orice persoană, dar privește mai ales femeile care sunt însărcinate. O dietă echilibrată oferă resursele necesare pentru a susține buna funcționare a organismului, pentru dezvoltarea fătului și pentru întărirea sistemului imunitar.
 6. Dezinfectează suprafețele pe care le atingi constant – vizitele persoanelor apropiate sunt ceva obișnuit în perioada sarcinii, de aceea, dacă vreunul dintre oaspeți a manifestat simptome ale gripei, este indicat să dezinfectezi suprafețele cu care intri în contact cel mai des.
 7. Încheie o poliță de asigurare de sănătate internațională – accesul la serviciile medicale la cele mai ridicate standarde este fundamental în timpul sarcinii. Cu atât mai mult în momentul în care gripa amenință să cauzeze o epidemie, femeile însărcinate trebuie să beneficieze de toată atenția unui medic specialist. Cu o asigurare medicală privată, ele pot să deconteze costurile tuturor consultațiilor periodice din timpul sarcinii, iar în caz de nevoie, pot contacta serviciile medicale oriunde în lume.
Distribuie articolul 'Cum să eviți gripa în perioada sarcinii' daca a fost pe placul tau!
About the Author

Leave A Response For Cum să eviți gripa în perioada sarcinii