paradontoza tratament

Cum sa vindeci paradontoza

4 minutes, 51 seconds Read

paradontoza tratamentCel mai placut sentiment este acela cand esti fericit. Fericirea este exprimata prin zambetul nostru. Cu totii ne dorim clipe nesfarsite in care sa zambim cu gura pana la urechi, sa ne expunem dantura perfecta si sa uimim pe toata lumea cu bucuria noastra.

Din pacate, momentele de fericire sunt stricate de frica de a zambi din cauza anumitor probleme gingivale. Multe persoane adulte se confrunta cu boli paradontale. Paradontoza este cauzata de diversi factori, pot fi din cauza ca nu ati acordat o atentie adecvata igienei orale sau se poate mosteni.

Cum se manifesta paradontoza?

La inceput aceasta este nedureroasa. Unul dintre primele semne ce arata inceputul paradontozei consta in gingiile sensibile. Cand observati ca gingia dumneavoastra este inflamata si sangereaza la periere, trebuie sa consultati un doctor stomatolog pentru a determina cauza si pentru a va indruma in a preveni aparitia altor probleme dentare. Gingiile sensibile poarta si numele de gingivita.

Daca gingivita nu este tratata la timp, aceasta poate degenera in retractie gingivila. Precum sugereaza si numele, aceasta presupune retragerea gingiilor spre baza, expunand radacina dintelui. Aceasta manifestare este mecanismul de aparare a gingiilor in cazul depunerilor de tartru si de bacterii pe suprafata dintilor. Retragandu-se, acestea formeaza un spatiu intre gingie si dinte, permitand bacteriilor sa patrunda in spatiul format. Aceste bacterii vor afecta baza dintelui, fapt ce poate duce la pierderea dintilor.

Paradontoza este ultima faza a gingivitei, lucru ce duce la pierderea dintilor.

Ce este paradontoza?

Paradontoza este o boala paradontala si este o afectiune cronica. Natura acesteia este infectioasa si poate fi cauzata de foarte multi factori, mai precis flora microbiana din cavitatea orala. Aceste afectiuni sunt foarte periculoare si pot duce la pierderea dintilor daca sunt netratate.

Vezi si:  Lentile de contact torice, pentru corectarea astigmatismului

Unii factori ce cauzeaza aceasta afectiune pot fi genetici, psiholofici, endocrini sau ale unui stil de viata nesanatos. Alimentatia nesanatoasa poate fi, de asemenea, o cauza a problemelor gingivale.

Evolutia bolii paradontale este in etape, prima este gingivita, apoi se dezvolta retractia gingivala, ca la final sa se manifeste paradontoza.

Cum se poate trata paradontoza?

Trebuie sa contactati un medic dentist pentru ca doar acesta poate determina stadiul afectiunii si poate recomanda pentru paradontoza tratament optim. Acesta va stabili cauzele ce au determinat aparitia afectiunii si in urma examenului stomatologic va pune un diagnostic corespunzator. Medicul stomatolog va identifica factorii ce au contribuit la dezvoltarea bolii paradontale, precum obiceiurile vicioase, periajul agresiv, neingrijirea corespunzatoare sau daca sunt cauze de natura psihologica, endocrina sau ereditara.

Va examina dantura dumneavoastra pentru a observa daca se afla depuneri de placa bacteriana si va controla daca gingia dumneavoastra sangereaza. In cazul in care suferiti de retractie gingivala, va masura adancimea spatiului format intre dinte si gingie pentru a putea determina stadiul afectiunii .

In cazul in care retractia gingivala este la inceput, poate recomanda tratamente simple, ce pot fi efectuare acasa. Pentru inceput va face o curatare profesionala a dintilor prin care va indeparta tartrul si apoi va va oferi sfaturi prin care puteti aduce gingia la starea initiala printr-un tratament realizat acasa.

In cazul in care suferiti de o retractie gingivala avansata se poate recurge la un tratament chirurgical, prin care dentistul va reconstrui gingia. Aceasta procedura este mult mai costisitoare si de aceea este recomandat sa mergeti din timp la un cabinet stomatologic pentru a preveni aparitia acestor probleme.

Vezi si:  Tratamete ieftine de albire a dintilor

Bolile paradontale se pot mosteni de la parinti, de aceea trebuie sa aveti mare grija de dantura si sa acordati o atentie deosebita ingrijirii acesteia pentru ca pierderea dintilor este o problema grava. Implanturile sunt foarte costisitoare si daca ati pierdut un singur dinte, pentru a efectua o reconstructie prin prinderea de ceilalti doi, riscati sa ii stricati si pe restul.

Faceti un control stomatologic cel putin o data pe an, in asa fel puteti preveni aparitia eventualelor afectiuni ce se pot manifesta din cauza unei igiene orale necorespunzatoare. Daca sunteti parinte, incercati sa va educati copilul inca de la o varsta frageda sa isi ingrijeasca corespunzator dintii pentru ca la maturitate sa nu se confrunte cu probleme gingivale. Una dintre cauzele ce provoaca aparitia problemelor gingivale este reprezentata de alimentatia nesanatoasa, consumul excesiv de zahar si de alimente bogate in coloranti favorizeaza aparitia problemelor dentare.

In Romania, numarul persoanelor ce se confrunta cu probleme gingivale este foarte mare deoarece majoritatea populatiei traieste in zona rurala si nu au acces la informatie cu privire la educatia sanatatii. Este indicat ca toata lumea sa beneficieze de o educatie cu privire la ingrijirea dintilor. S-a constatat faptul ca mai mult de jumatate dintre persoanele ce apeleaza la un medic stomatolog, realizeaza acest lucru din cauza faptului ca dintii au un aspect inestetic.

Aspectul neplacut al danturii, mai exact senzatia de dinte mai lung, reprezinta retractia gingivala. Aceasta este foarte grava deoarece netrata poate duce la pierderea dintilor.

Cum va puteti pierde dintii de la o retractie gingivala?

Cum am precizat mai sus, prin retragerea gingiilor se formeaza un spatiu intre acestea si dinte in care se va acumula placa bacteriana. Bacteriile vor afecta radacina dintilor, ceea ce va duce la ruperea acestora.

Vezi si:  Hemoroizii pot reaparea?

Este indicat sa consultati un medic stomatolog cat de des puteti pentru a putea sa evitati aparitia paradontozei. Aceasta este o afectiune foarte grava, probleme dentare pot provoca, de asemenea, si mirosuri neplacuta. Acest lucru va poate afecta intr-o masura mare si viata sociala. Pentru a putea rade cu incredere si pentru a va putea bucura de fiecare clipa zambind cu gura pana la urechi, consultati un medic dentist.

Unele afectiuni dentare nu sunt dureroase, le puteti observa doar din cauza aspectului inestetic. In faze mai avansate ale paradontozei, aceasta se manifesta si dureros, insa este neindicat sa ajungeti in acest stadiu deoarece tratamentul va fi mai greu de realizat, fiind nevoie chiar de o interventie chirurgicala. Pastrati-va dantura perfecta si consultati un medic dentist cel putin o data pe an.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.