De ce nu intervine Banca Nationala pentru a sprijini cursul valutar al leului?

Majoritatea romanilor se intreaba de ce nu intervine Banca Nationala pentru a opri cresterea euro din ultimele luni.

Poate ar trebui sa ne intrebam daca poate, are cu ce sa mai intervina, si daca o asemenea interventie ar avea rezultate in piata.
Banca Nationala a inceput anul trecut un proces de reducere a dobanzii de politica monetara prin care aceasta a coborat la 5.25%, in incercarea de a stimula imprumuturile in moneda nationala. Prin aceasta miscare, leul a devenit mai putin atractiv pentru plasamente din partea investitorilor straini, consecinta fiind o reducere a intrarilor de valuta.

De la inceputul anului cursul valutar BNR de referinta la euro a castigat 7 procente in fata monedei nationale, cea mai mare parte a cresterii fiind in ultimele 3 luni, perioada in care dobanda Robor a ramas relativ constanta, intre 5.30% si 5.60%.
Pentru temperarea cresterii cursului de schimb, BNR ar fi trebuit sa permita o crestere a dobanzii care sa absoarba lei in depozite si sa faca atractive plasamentele in moneda nationala din partea investitorilor straini.

Deficitul de euro este destul de mare in piata, in conditiile in care bancile comerciale ofera dobanzi ridicate la euro sau dolar, cu unu pana la 2 procente mai mici fata de cele oferite la depozitele in lei. Bancherii au acordat mai multe credite in valuta, iar depozitele sunt majoritare in lei, de aici si lupta pentru economiile in valuta.

In continuare romanii prefera sa se imprumute in euro, chiar in conditiile cresterii cursului de schimb, in conditiile unor dobanzi mai mici la euro. Sa luam de exemplu un credit Prima Casa, peste 90 dintre finantari sunt acordate in euro, la dobanzi DAE de sub 5 procente, in timp ce la lei DAE ajunge la 8 procente.

Banca Nationala are rezerve importante de valuta, dar nu isi permite sa foloseasca aceasta rezerva pentru a tine un leu tare, in conditiile unor deficite publice si externe in crestere si a unei economii romanesti lipsite de performanta.
Cresterea euro este data de cererea si oferta din piata si de fundamentele economiei romanesti, iar in conditiile unui curs de schimb liber, pretul se formeaza in piata.

Distribuie articolul 'De ce nu intervine Banca Nationala pentru a sprijini cursul valutar al leului?' daca a fost pe placul tau!
About the Author

Leave A Response For De ce nu intervine Banca Nationala pentru a sprijini cursul valutar al leului?