Primul ajutor in cazul unui atac de cord

primul-ajutor-in-cazul-unui-atac-de-cordAtacul de cord, infarctul si alte boli de inima sant cele mai des intalnite si prezinta un risc sporit de deces. Medicii avertizeaza ca pacientul are sansa de 3 ori mai mare sa ramana in viata daca in cel mult o ora dupa atac va primi primul ajutor.

Iata de ce, este bine sa cunoastem care sunt simptomele infarctului si ale atacului de cord, dar si regulile de acordare a primului ajutor. Manevrele corecte in aceste cazuri pot salva viata unui om bolnav!

Simptomele unui atac de cord sunt:

Primul ajutor in cazul unui atac de cord

Daca pacientul mai este in stare constienta:

  • Usuratii orice greutatea de pe inima, faceti in asa fel ca pacientul sa se simta confortabil, asezati-l pe o canapea astfel incat capul si umerii sa fie bine sprijiniti, iar genunchii sa fie indoiti. Desfaceti-i haina la gat, piept si talie.
  • Sunati de urgenta la 112, iar pana atunci, nu permiteti ca in prejma pacientului sa se adune multa lume pentru a nu-l agita si mai mult.
  • Daca pacientul ia pastile pentru stenocardie, ajutati-l sa le bea. Vorbiti cu el si linistiti-l. Una din simptomele atacului de cord este frica mare si simtul fatalitatii. Nu-l lasati pe pacient sa simta asest lucru.
  • Pana la sosirea medicului ambulantei, ii puteti da pacientului o pastila de aspirina doza 300 mg. Medicamentul nu trebuie inghitit, ci masticat pentru ca acesta mai usor si mai rapid sa-si faca efectul. Aspirina ajuta la descompunerea cheagurilor de sange si astfel muschii nu sant afectati in timpul stopului cardiac.
  • Verificati permanenti starea pacientului, masurati-i pulsul, retineti modul in care respira pentru toate acestea il vor ajuta pe medic sa-si faca concluzii.

Daca pacientul si-a pierdut cunostinta:

  • Eliberati accesul cailor respiratorii, hainele din jurul gatilui, pieptului si taliei. Controlati respiratia, iar daca este necesar, pregatiti-va sa incepeti procedura de respiratie artificiala.
  • Sunati de urgenta la 112
  • Cu mainile intinse, apasati perpendicular pe piept, cam 4-5 cm
  • Nu apasati bolnavul pe coaste, pe partea inferioara a sternului sau pe partea superioara a stomacului
  • Feriti persoana bolnava de aglomeratie si verificati-i permanent pulsul.

Speram ca v-au fost utile aceste informatii si ca in orice situatii de acest gen, veti fi pregatiti sa acordati primul ajutor celui care va avea nevoie.

Distribuie articolul 'Primul ajutor in cazul unui atac de cord' daca a fost pe placul tau!
About the Author

Leave A Response For Primul ajutor in cazul unui atac de cord