Ciorba

Care sunt cele mai sanatoase ciorbe?

2 minutes, 20 seconds Read

Prepararea sanatoasa a alimentelor in bucatarie depinde nu doar de ingredientele folosite dar si de procesul prin care alegi sa le gatesti. Astfel exista retete care desi sunt cunoscute a fi potrivite pentru organism, de fapt in pregatirea lor se folosesc incorect diferite elemente, sau se face o potrivire incorecta a lor rezultand un preparat care iti poate crea disconfort. In aceasta situatie se afla ciorba, un fel de mancare apreciat din perioade vechi de timp pentru calitatile sale nutritive. Astazi insa de cele mai multe ori nu se folosesc ingrediente naturale, punand in pericol valoarea adevarata a legumelor, a carnii si a altor ingrediente naturale folosite.

Spre exemplu, un ingredient cheie in ciorba este orezul. Din pacate in locul orezului brun astazi probabil ca alegi orezul alb care este mult mai sarac din punct de vedere nutritional. Schimba-l cu orez brun, orez Basmati, sau poate cu cel salbatic care este combinat cu cel negru. Chiar daca timpul de pregatire este mai lung, vei obtine o cantitate buna de carbohidrati complecsi, proteine si alti nutrienti doar din orez, fara sa mai pui la socoteala alte ingrediente din ciorba.
Deasemenea unele retete de ciorba presupun folosirea margarinei, un aliment cunoscut pentru efectele sale nocive asupra organismului datorita grasimilor hidrogenate pe care le contine. Inlocuieste margarina cu un unt pe care il prepari in casa in felul urmator: topeste untul cu peste 80% grasime si elimina spuma alba care se formeaza la suprafata. Strecoara resturile si vei obtine un ingredient care nu contine substante toxice pentru organism atunci cand se descompune la temperaturi inalte.

Vezi si:  3 feluri in care poti prepara crochete cu ton

Daca preferi ciorba acra ai mai multe variante la dispozitie. Poti folosi otet, lamaie sau cel mai benefic bors Cimbrisor, preparat in casa. Hustile rezultate in urma fermentatiei taratelor de grau sunt extrem de valoroase pentru organism datorita cantitatii mari de probiotice pe care le contin. Iti asiguri o buna functionare a sistemului gastro-intestinal daca alegi sa acresti ciorba cu bors. De retinut este ca nu il vei adauga niciodata la inceputul prepararii ei deoarece microflora probiotica si principiile active risca sa moara, adauga-l intotdeuna la sfarsitul gatirii.

Consuma urmatoarele ciorbe cu regularitate: supa crema de legume, borsul traditional, borsul cu fasole verde, ciorba de legume, ciorba de peste. Evita sau consuma mai rar: ciorba de vita, ciorba de potroace, ciorba de burta, ciorba cu afumatura sau cu carne de porc. Poti consuma de cateva ori pe luna: ciorba cu taitei sau galuste de gris, ciorba de perisoare, ciorba de pui a le grec.

Acorda atentie si elementelor cu care servesti ciorba. De cele mai multe ori chiar daca scopul este de a da un gust mai bogat in acelasi timp numarul de calorii creste major. Untul, smantana grasa, crutoanele trebuie utilizate cu moderatie deoarece nu au o cantitate mare de nutrienti dar contin o multime de calorii.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.