In Polonia, sosirea refugiatilor ucrainieni nu a facut decat sa creasca pretul la chirii

Chiriile din marile orase poloneze se rarefiaza si au crescut cu pana la 20%.

Care este motivul?

In Polonia, pe paginile si grupurile dedicate refugiatilor ucrainieni, anunturile sunt din ce in ce mai numeroase, multi sunt refugiatii care cauta chirie in orasele mari in timp ce solutiile oferite de internauti par sa se epuizeze. Printre cele trei milioane de ucrainieni care au tranzitat Polonia de la inceputul ofensivei rusesti, mai mult de jumatate s-au instalat in tara deja. Este vorba in special de femei cu copii – uneori familii extinse.

Populatia a crescut cu aproximativ 15% incepand cu data de 24 februarie. Doua alte orase mari poloneze, putin mai spre vest, Cracovia si Wroclaw, sunt in special cautate de persoanele care incearca sa fuga din calea bombelor. Astfel incat, din aceasta cauza, piata chiriilor este aproape de saturatie. Oferta este extrem de limitata. Si, pretul chiriilor au explodat cu pana la 20%. Inainte de razboi, oamenii puteau gasi un apartament cu doua camere in Varsovia la aproximativ 2000 de zloti (431 de euro). Acum nu mai gasesti o chirie la un apartament de 2 camere sub 3000 de zloti.

Apartamente de tot felul (garsoniere, apartamente cu doua sau cu trei camere) dispar rapid, sunt ocupate extrem de rapid, insa preferinta refugiatilor sau celorlalti care cauta chirie se indreapta spre apartamente cu doua camere. Exista mai multe cereri decat oferta, acest lucru este cert. Exista cazuri in care apartamentele sunt ocupate in aceeasi zi in care este postat anuntul pentru chirie.

85,6% din polonezi sunt proprietari de doua sau trei apartamente conform unui studiu realizat de Eurostat in 2020. Imobiliarele sunt considerate cceva sigur, uneori mai ceva ca si aurul. Orasenii isi asigura astfel pensia deoarece sunt convinsi de faptul ca vor avea nevoie de un venit suplimentar la un moment dat.

Sursa: https://www.lemonde.fr/economie/article/2022/05/02/en-pologne-l-arrivee-des-refugies-ukrainiens-fait-flamber-les-loyers_6124437_3234.html

Distribuie articolul 'In Polonia, sosirea refugiatilor ucrainieni nu a facut decat sa creasca pretul la chirii' daca a fost pe placul tau!
About the Author

Leave A Response For In Polonia, sosirea refugiatilor ucrainieni nu a facut decat sa creasca pretul la chirii