Lucruri de stiut despre medicamentele generice

Medicamentele generice nu au o reputatie foarte buna. Sunt acuzate de faptul ca sunt mai putin eficiente decat medicamentele originale, ca nu sunt tocmai ieftine, numeroase fiind persoanele care nu au deloc incredere in ele. Sunt aceste motive justificate? Principiu activ, compozitie, dozaj…iata cateva lucruri de stiut despre medicamentele generice.

Acelasi principiu activ ca medicamentul original.  Pentru a fi eficient, orice medicament contine un principiu activ. Atunci cand brevetul care protejeaza comercial aceasta molecula ajunge in domeniul public, la 20 de ani de la descoperirea moleculei, laboratoarele care nu detin acest brevet initial pot fabrica generice.

Medicamentele generice si principiile au acelasi dozaj. Reteta de baza a unui medicament generic nu se schimba spre deosebire de cea a medicamentului clasic. Daca principiul activ este dozat la 10 mg in medicamentul de origine (denumit princeps), va exista si in cel generic. Insa unele ingrediente se pot schimba precum excipientele. Aceste elemente nu au in realitate un efect terapeutic insa sunt indispensabile fabricarii produsului deoarece faciliteaza absorbtia medicamentului.

Productia generica nu este atat de scumpa. Marimea si culoarea comprimatelor generice se poate schimba si ea. Care este interesul ? Obtinerea unui medicament mai ieftin facand mai putine eforturi in ceea ce priveste forma si culoarea. Diferenta de pret intre princeps si generice (un medicament poate avea zeci de copii) merge pana la 50% si chiar mai mult.

Medicamentul generic are o eficienta echivalenta. Pentru a se autoriza comercializarea sa, medicamentul generic este comparat cu princeps dupa administrarea sa pe voluntari sanatosi. Produsele sunt mai apoi dozate in sange la intervale diferite.

Medicamente supravegheate. Farmacovigilenta permite supravegherea aparitiei unor efecte nedorite grave dupa punerea in vanzare a medicamentelor, inclusiv cele generice. Insa aceasta supraveghere nu arata diferente notabile intre medicamentul generic si princeps.

Distribuie articolul 'Lucruri de stiut despre medicamentele generice' daca a fost pe placul tau!
About the Author

Leave A Response For Lucruri de stiut despre medicamentele generice