Masini cu comanda numerica – scurta istorie

Ideea de masini CNC (cu control numeric) are o istorie de aproape 300 de ani.

Stramosul masinilor cnc din ziua de astazi a fost inventat in 1720, dispozitivul folosind cartele de hartie gaurite pentru a broda modele simple pe panza. Ulterior, in jurul anului 1860, pianina automata folosea o rola de hartie cu siruri de gauri care controlau actionarea clapelor.

Prima masina cu comanda numerica moderna a aparut in anul 1952 fiind dezvoltata de catre MIT (Massachussetts Institute of Technology), finantarea venind de la US Air Force care dispunea de fonduri suficiente pentru cercetare. Datorita succesului de care s-a bucurat, in anul 1955 aceste masini revolutionare au fost prezentate in scopul comercializarii la scara larga.

Daca prima generatie de masini CNC folosea tuburi catodice, lucru tradus printr-o fiabilitate scazuta, incepand cu cea de a doua generatie tuburile au fost inlocuite cu tranzistori, controllerul ocupand un spatiu mult mai restrans.

Odata cu cea de a treia generatie, prin introducerea circuitelor integrate, a fost adaugata memoria integrata, renuntandu-se la rolele de benzi magnetice, fapt ce a revolutionat acest domeniu.

Cea ce a patra generatie de masini CNC, cele disponibile in zilele noastre, are la baza tehnologia microprocesoarelor si a PC-urilor actuale. Operatiunile ce se pot executa sunt extrem de complexe, succedandu-se intr-o ordine bine definita. Fiabilitatea este punctul lor forte, obtinandu-se astfel costuri de operare reduse.

Distribuie articolul 'Masini cu comanda numerica – scurta istorie' daca a fost pe placul tau!
About the Author

Leave A Response For Masini cu comanda numerica – scurta istorie