steaguri

Primul steag din lume si istoria lui pana in prezent

5 minutes, 31 seconds Read

steaguriO bucată de pânză colorată? Un simbol? Steagul este un obiect cu semnificații profund legate de națiuni și popoare. Departe de a fi doar un simplu obiect, steagul a căpătat în timp o aura de legendă. Să ne gândim la drapelul britanic, la stelele steagului american al Unchiului Sam sau direct la iubitul nostru steag tricolor – sunt simboluri ale statelor, care oferă mândrie și demnitate ceremoniilor militare și nu numai.

Cel mai vechi steag din lume este considerat cel danez, care provine conform legendei direct din ceruri, trimis de Dumnezeu pentru a încuraja armata danezilor în bătălia de la Lyndanisse. Nordicii au învins sub semnul acestui steag, considerat legendar și străvechi. Steagul danez este cel mai vechi steag aflat încă în folosință în uz, fiind  neschimbat încă din 1219.

Drapelul Regatului Unit al Marii Britanii, “Union Jack”, este născut din contopirea steagurilor Angliei, Scoției și Irlandei de Nord- iată o curiozitate pe care nu multă lume o cunoaște. Argentina și Uruguay au Soarele Mayaș pe steagul lor, singura diferența este numărul de raze, Argentina are 32 iar Uruguay 16.

Un alt steag adoptat oficial de curând este cel al Rusiei, vechi din anul 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice. Cele trei culori pe care le vedem pe steag (alb, roșu și albastru) l-ar înfățișa pe Sfântul Gheorghe îmbrăcat într-o armură albă-argintie, având mantia albastră pe deasupra, iar în fundal se vede culoarea roșie. O altă simbolistica a steagului este cea care sugerează că albul ar reprezenta divinitatea, roșul oamenii care lupta, în timp ce albastrul ar fi reprezentarea sângelui regal.

Drapelul principatului Monaco este reprezentat de 2 benzi egale, suprapuse, una roşie şi o bandă albă, cea roşie este deasupra. Indonezia are acelaşi steag, cu excepţia faptului că benzile sunt mai late. Drapelul naţional al Andorrei, ce are aceleaşi culori că steagurile Ciadului şi României, are în plus o stemă în care sunt incluse două vaci — este unicul steag din lume pe care apar vaci.

Vezi si:  Angajat pe vase de croaziera – un loc de munca de vis

La Olimpiada din 1936, ce a avut loc la Berlin, statul Haiti şi Liechtenstein aveau steaguri ce semănau identic unul cu celălalt. În anul următor Liechtenstein-ul și-a adăugat o coroană în colţul de sus, în stânga, pentru că drapelul său să fie diferit faţă de cel al statului din Caraibe.

Steagul Mozambicului este decorat cu o armă AK47, celebrul Kalașnikov, simbolizand protecția , iar cartea este educația, completată de sapă ce reprezintă agricultură țării. O mică națiune din Asia Bhutan are pe steag un dragon, pe fundal roșu cu galben, în tradiție budistă.

Un soare , linii încrucișate și o coroană stilizată, apar pe steagul micului stat din Federația Rusă – Kârgâzstan , împreună cu simbolurile naționale : iurtele. 40 raze strălucitoare ale soarelui simbolizează cele 40 triburi kirghize care au luptat contra  mongolilor, conduși de eroul lor Manas.

Drapelul din insula Man are plasate trei picioare, cu pinteni galben aurii pe un fond roșu. Oficial cunoscut sub numele de “triskelion”, acest simbol ciudat a fost folosit de lumea din antichitate ce trăiau în Micene și Lycia. Uganda are în mijlocul drapelului desenat un cocostarc gri – originar din savană africană.  Culoarea negru simbolizează poporul african, nuanță de galben este soarele Africii și roșu este simbolul frației. Cocostarcul cu piciorul ridicat simbolizează progresul în viitor al țării.

Steagul verde al Arabiei Saudite are un fundal verde care semnifică religia islamică,  iar sabia este simbolul puterii militare. Este singurul steag cu insctiptie, scrisă în limba arabă:–declarație de credință islamică „shahada”.

Turkmenistanul se mândrește cu cel mai detaliat decorat drapel național din lume. Acest steag cuprinde o semilună (simbol al islamului), cele cinci stele simbolizand cinci provincii și o bandă roșie cu cinci modele complicate și incredibil de detaliate, simbolizând cele cinci triburi principale ale Turkmenistanului.

Vezi si:  EvaNetwork – Reteaua femeilor istete!

Steagul național al insulelor Virgine este o versiune simplă ce imită stema Statelor Unite ale Americii, Trei săgeți în piciorul stâng, vulturul care semnifică cele trei insule principale din arhipelag, iar literele sub aripi suntinițialele statului.

Cel mai original drapel este cel al Imperiului Benin. Acesta are pe el un bărbat gol, cu o sabie, tăind capul altei persoane. Originea exactă a steagului este necunoscută. Se bănuiește că imaginea simbolizează un grup etnic numit itsekiri, care a acționat în calitate de intermediari între oamenii din Edo (cetățenii din Benin) și europeni.

Steagul Ecuadorului  este format din trei benzi, are o stema extrem de complicată în centrul, steagului care cuprinde Muntele Kimborazo, un rău și o barcă, un soare, sulițe, frunze de dafin și frunze de palmier, precum și mai multe alte elemente decorative. Deasupra acestor elemente stă Condorul, care simbolizează puterea statului Ecuador.

Steagul insulelor Belize este foarte complex. În mijloc sunt prezentate scene ale exploatării negrilor și oameni metiși înarmați cu instrumente. Cele 50 de frunze verzi simbolizează prelucrării lemnului, care este cel mai mare sector industrial al țării.

Tricolorul românesc a cunoscut până în momentul declarării sale că simbol vexilogic naţional, mai multe etape, prima fiind cea a alegerii celor trei culori: albastru, galben şi roşu. Semnificaţia celor trei culori alese este:

  • ALBASTRU reprezintă aerul, cel mai eteric element şi simbolizează calmul, frumuseţea şi bună credinţă, legat de legea strămoşească creştină.
  • GALBEN este simbolul forţei, al bogăţiei şi al averii prospere. Culoarea reprezintă holdele de grâu copt, făcând referire la varietatea agrară a națiunii noastre.
  • ROŞU reprezintă simbolul victoriei în lupte, al bucuriei, al îndrăznelii şi generozităţii. Simbolizează de asemenea, sângele vărsat de luptători și războinici, puterea de viaţă şi dorința de a fi victorios
Vezi si:  Design interior dormitor stil modern casa Bucuresti

Drapelul cel mai cunoscut în ultimii ani a devenit cel al Uniunii Europene. Cele 12 stele aurii dispuse în cerc pe fond albastru sunt prezente pretutindeni pe teritoriul Uniunii și reprezintă identitatea vizuală a unității Europei și este totodată un simbol al solidarității și armoniei între statele bătrânului continent. Steagul UE a fost adoptat în 1955, fiind creat de către Arsene Heitz și apoi adoptat de catre Consiliul Europei. În acest moment, acest steag este arborat alături de steagul național în toate instituțiile europene și este o mândrie a cetățenilor Uniunii Europene să îl alăture celui național.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.